Bananen uit Belgisch Congo

 

Vervoer - Transport

Boten-Treinen-Vliegtuigen

Navires-Trains-Avions

 

Otraco Unatra

Bananen uit onze Belgische Kolonie

 

In de jaren 1930 en later tijdens de Koloniale periode was de banaan in alle inlandse dorpen van Congo aanwezig. De banaan was samen met maniok het hoofd product in hun voeding. De bananenboom had toen een dikke stam die boven de stam met grote bladeren eindigde. Onderaan de schede bevond zich een bloemtros naar de grond gebogen. De zaadloze vruchten zijn in vruchttrossen gegroepeerd. De bevruchting betekend de dood van de stam maar de scheuten verzekeren het voortleven van de stam.

De bananenboom door de Congolezen voor zijn gebruik geteeld noemt men plantin een banaan die langer is dan de banaan die wij kennen, krom, stekelig met een dikke schel en weinig gesuikerd vlees.

De Congolezen koken de banaan (zie foto) zoals andere meelachtige groenten ofwel drogen ze die om meel te maken. Tevens is de banaan het bijzonderste product om inlands bier te vervaardigen (pombe). Het bananen bier en de likeur is ook in Belgie te vinden maar wel hier vervaardigd. Een hectare leverde 20 000 tot 30 000 kg bananen op.

Tijdens de Belgische kolonie sprak men niet van Chiquita bananen maar van de Elvepe bananen die firma werd in 1924 opgericht door Leon van Parys en bracht deze firma geen windeieren op. Het Art Deco gebouw in 1934 gebouwd aan de zeevaartstraat in Antwerpen is daar een voorbeeld van.

Onderaan zie je de vrachtwagens van Elvepe in Boma de bananen leveren die via een liftsysteem in schepen word geladen.

klik om te vergroten

Leon Van Parys en GKF (Gérard Koninckx Frères) hadden beiden een zetel in Brussel daar concentreerden zulke bedrijven zich in dezelfde buurt en bevonden de zetels van beide bedrijven zich op de Bd. d´Ypres. In deze buurt bevonden er zich ook veel detailhandelaars van fruit, groenten en bloemen.

Vlamingen in Brussel zijn bekend met de Antoine Dansaertstraat, de moeite is het (zie link) Art Deco gebouw van GKF uit 1927, versierd met afbeeldingen van bananenstruiken op het nummer (n° 75-79). Een ander gebouw van GKF, bevind zich op de Oude Graanmarkt en toont eveneens exotische fresco´s. De gevels en bedakking van de Brusselse gebouwen van GKF werden in 1998 wettelijk beschermd. (Naar verluidt bezat ELVEPE eveneens een verkooppunt in Leuven, meer bepaald in het linker hoekhuis op het Martelarenplein, voor wie met de rug naar het station staat).

Door de lange reis kwam het fruit dikwijls overrijp aan in Antwerpen met als gevolg dat de invoerders naar oplossingen moesten zoeken. De heren Gerard Verhaeghe van Frugro, samen met de beheerders van Leon Van Parijs (LVP), Gerard Koninckx Fréres (GFK) en Sander van Spiers (Fives) zochten in 1948 in Noorwegen naar koelschepen voor transport van fruit en kochten deze schepen aan. De heren richten de Belgian Fruit Lines (BFL) op en vanaf eind 1948 kwamen ze in de vaart voor de nieuwe eigenaren, met Antwerpen als thuishaven.

De vloot bestond in de jaren 50 over 5 schepen later in de jaren 60 werden nog eens 6 nieuwe besteld bij Boelwerf Temse. De namen van de schepen begonnen alle met FRUBEL, (Fru)it en (Bel)gië. Op de gele schoorsteen prijkten de rode letters B.F.L.

Na de onafhankelijkheid in 1960 nam de bananen handel fel af en werd van andere landen bananen ingevoerd.

 

 

In 1934 geeft Léon Van Parijs (LVP) Gerard Verhaege in de streek van ( Luozi Beneden-Congo) de opdracht voor een aanplanting van sinaasappelen ( sundrop) op een concessies van 1500 Ha. Verhaege ging wonen te Kimpese langst de spoorlijn Matadi-Leopoldville bij de Witte Paters. Van daar uit is hij op prospectie gegaan om concessies te zoeken voor eigen rekening in de streek Mayumbe op de weg Boma -Tshela. In 1937 was er overleg met zijn familie om een firma te stichten die handel zou voeren in exotisch fruit zoals LVP en nog andere. 1938 was de stichting van de firma FRUITGRO een feit en vertrokken de broers Gerard en Jan Verhaeghe naar Congo om daar een plantage op te richten van bananen, koffie, en cacao, op een concessie aangevraagd door Gerard in 1935. In1939 begon de mobilisatie en werden Gerard en zijn broer Jan opgeroepen om dienst te nemen in de administratie, Gerard als Administrateur territoriaal in Thysville en Jan als Politie commissaris in Leopoldville. Emma Verhaeghe De Proost werd aangesteld door het Gouvernement (tussenkomst van Calliau Valère Directeur Generaal bij het gouvernement departement Personeel ) om te zorgen voor voedsel bevoorrading van de Congolese troepen. ( Bron familie Verhaege ).

© Copyright 2015 Website by www.otraco- onatra.be

www.congo-1960.be